Eylemsizlik nedir ?
Eylemsizlik, cismin hareket durumunu koruma eğilimidir. Yani cisim hareket halindeyse bu eylemini hızını kesmeden veya arttırmadan devam ettirmesi durumudur. Cisim eylemsizliğini koruduğu sürece ivmesi 0 metre/saniye’dir.
Kütle, cismin sahip olduğu değişmez varlığıdır. Cisim, kütlesi sayesinde eylemsizliğini mümkün olduğunca korur. Artı, kütle bir nicel değerdir. Yani sayılabilir. Bu da bölünebilir demek oluyor. Cismin rastgele belirlenmiş her bölümü birer kütledir ve bu kütleler de cismin diğer kütleleri karşısında eylemsizliğini koruma eğilimi gösterir. Çözümü de diğer kütleyi kendisine çekmekte bulur. Aynı şekilde diğer kütle de… Nihayetinde iki kütlenin çekim kuvvetlerinin birbirine göre, etkisiz kalacağı bir nokta doğacaktır. İşte bu nokta kütle merkezi olarak biliniyor. Burada toplam ağırlık 0’dır.
Kütle Merkezi ile Ağırlık Merkezi Arasındaki Fark
Kütle merkezi ile ağırlık merkezi arasındaki en temel fark, bahsettiğimiz noktalardaki toplam ağırlıktır. Kütle merkezindeki toplam ağırlık 0 iken ağırlık merkezindeki toplam ağırlık 0 değildir. Ancak ağırlık merkezi ile kütle merkezi aynı noktadadır. Kütle merkezi ile ağırlık merkezinin teoride farklı olup pratikte aynı olmasının sebebi, ağırlığın göreceli bir büyüklük olmasıdır. Şöyle ki, bir cismin ağırlık kazana bilmesi için başka bir cisme ihtiyaç vardır. Ağırlık merkezini bulduğumuzda, cismin başka bir cisim tarafından ivmelenmeye zorlanmadığı bir ortamda o noktanın toplam ağırlığının 0 olduğunu bulmuş oluruz. Ancak cisim, o an için bir ağırlığa sahip ve bulduğumuz merkezde yani ağırlık merkezinde toplam ağırlık 0 değil.